CUMALIKIZIK - BURSA

2014 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirasları Listesine eklenen köy, Bursa şehrinin çıkışına yakın. Şehirden otobüs ile ulaşım yaklaşık yarım saat sürüyor. Köyün ismiyle ilgili çeşitli söylentiler var fakat öne çıkanlar arasında Osmanlının kurucusu Osman Bey'in köy Cuma günü kurulduğu gerekçesiyle bu adı verdiği söyleniyor. 

Bu şirin Köyün kuruluşu, Osmanlı'nın kurulduğu yıllara denk geliyor. Zamanla sinemanın ve televizyonun etkisiyle reklamı artan köyün ziyaretçisi de epey fazla :) Kültürünü, geleneğini ve göreneğini korumayı başaran bu tarz yerlerde kendimi başka bir dönemde hissediyorum. Bu sefer pek hissedemedim. Elbette bunun sebebi kalabalık olması. Kışın tekrar gideceğim daha çok fotoğraf daha çok his.

Yatırımlarla yozlaşmayan, tamamen köylünün esnaf olduğu bir yer olması da dikkatimden kaçmadı. Tarihi Köşklerde kahvaltı yapmakta oldukça keyif verici.

Köyün girişinden itibaren bol bol hediyelik eşyalar görebilirsiniz. Bizde magnetimizi alıp yolumuza devam ettik :)

Sokak aralarında rengarenk tepsiler ve başında kalabalık oluşturan çocukları görüyorsanız bilin ki Osmanlı Macunu satılıyor orada :)

Köşk kahvaltıları, sokak aralarında macun satanları derken köy bir anda bitiyor. Çok büyük olmayan Cumalıkızık, özellikle yaz mevsiminde kalabalık oluyor.

Cumalıkızık Köyünde en çok ilgimi çeken şey, köşklerin, evlerin pencereleri oldu. Rengarenk evlerin üstüne konumlanan pencereler görsel ziyafet oluşturuyor. Bir ara sadece pencereleri çekmek için tekrar köyü turladım. En son fotoğrafta da bir kolaj var ne demek istediğimi anlayacağınız :) 


Ben Kınalı Kar dizisiyle hatırlıyorum az çok. Popülasyonunun artmasına da etkisi oldukça fazla. 


Narenciye, ceviz ve kestane yetiştirilmekte olan bu köyde, sağlıklı beslenme adına ne ararsanız var sanırım :)


İşte malum pencereler ve güzellikleri. Benim çok keyif aldığım bir gezi oldu Cumalıkızık. Oldukça iyi muhafaza edilmiş bu Dünya Kültür Mirası Köyü, gezip görmekte, tanımakta fayda var. Ufak bir de hatırlatma yapalım. 2015 senesi itibariyle Ahududu Festivali düzenleniyor. Festival Haziran ayı boyunca devam ediyor, çeşitli etkinlikler düzenleniyormuş. 

Kulağıma gelen hoş bir ses ve kısa bir video ile uzun yolculuklara çıkıyoruz. Günün sürprizi, dinleyelim :)


Yorumlar