Doğu'nun İncisi - VAN



Türkiye'nin doğusunda gölüyle, kalesiyle, tarihiyle, kedisiyle, kahvaltısıyla büyük bir öneme sahip olan, doğduğum büyüdüğüm şehir Van'ı son ziyaretimde çektiğim fotoğraflarla sizlere anlatacağım.


         Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi iskelesinden, gün batımına doğru ayrılıyorlar.


Çocukluğumda yapılışını hatırladığım bu dalgakıran, YYÜ kampüsünde öğrencilerin en çok uğradığı yer. Eğer fotoğrafa ve keyfinize düşkünseniz  doğru yer burası. Tabi havaların soğuk olmaması da çok önemli :)


Urartu Krallığı tarafından MÖ 9. yüzyılda yapılan kale, şehrin sembolik yapılarından biri olmayı başarmış hatta birçok efsaneleşmiş hikayeyi de bizlere kazandırmıştır.

Erek Dağı. Şehir merkezi bu dağın eteklerine kurulmuş. Şehrin bir cephesi dağ ile kaplıyken ön cephesi Van Gölüne doğru bakmaktadır.


Van demişken elbette kahvaltı olmazsa olmaz.  Öncelikle farklı lezzetler bulacaksınız kahvaltınızda.  
Murtuğa, Otlu Peynir, Cacık, Kavut ve Lavaş gibi yöresel farklı tatlar bulunmakta.Sonrasında ise bu topraklarda yaşayan insanların sıcak kanlılığı ve samimiyetiyle karşılaşacaksınız. Bizde kahvaltımızı yaptık ve bu anı ölümsüzleştirmek için bir fotoğraf çekindik.


Van Kahvaltısını tüm Türkiye'ye tanıtan ve meşhur eden isimlerin başında geliyor Yusuf Konak. Bak Hele Bak Yusuf Konak kahvaltı salonuna gittiğinizde nasıl farklı olduğunu anlayacaksınız. Kendileri, bir çok TV programında yer almış, sinema filmlerinde ve dizilerde yer almış. Hatta çeşitli organizasyonlarla Van kahvaltısını tüm dünyaya sunmaktalar.

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Van Kedisi, korunma barınma ve sahiplenme adına yıllardır üniversitede yer alan bu kedi evinde korunuyor, yetiştiriliyor ve ziyaret edilebiliyor. 


3 Kasım 2002. Kedi evinden kaçtığı düşünülen minicik bir kedi bağırıyor etrafında toplanan çocukların arasında. Akşam oluyor ve tüm çocuklar evine gidiyor. Annemi ikna etme çabaları uzun sürmedi bu tatlı yavruyu eve almak için. Sene 2015. Boncuk ilk kedimiz aynı zamanda son kedimiz. Sakarya'da ve şuan ben bunları yazarken arkamda yatağında yatıyor. :)



2011'deki depremden sonra büyük bir destek gören şehir 4 yılda büyük gelişim göstermiş. Kampüste çektiğim bu fotoğraftan da anlayacağınız gibi insana huzur veren bir yerleşkeye sahip YYÜ.


                                                                    YYÜ / KAMPÜS



YYÜ / KAMPÜS


Van'ın merkezinde yer alan kocaman bir pasaj düşünün. Porselenler, bakır ve gümüş parçalar, ahşap malzemeler, kumaşlar ve hediyelik alınabilecek binlerce çeşit. Farklı bir havası var. Gezmek keyif verici bu pasajda.


Çay içmeden bırakmazlar :)


Rus Pazarı


Hediyeler alındı görev tamam. Şimdi annemi mutlu etme zamanı :)


Fazla vaktimin olmadığı bu ziyaretimde aktarabileceklerim bu kadarla sınırlı kalıyor maalesef. Ama anlatacak, görülecek, gezilecek ve öğrenilecek çok şey var bu topraklarda. İçiniz rahat gidin. Terör iyi insanları yok edemez. Türkiye'nin en değerli yerlerinden biri olan Van şehrini görmeniz dileğiyle dostlar. Akdamar adasına gidin. Kaleye çıkın huzuru ciğerlerinize çekin. Muradiye şelalesine gidin. Hava güzelse göle girin. Semaver çayı için. Kahvaltı yapın. Çörek yiyin yanında otlu peynirle. Samimiyeti görün. Açıkgönüllülüğü görün. Kebap yiyin bol bol. Yanında her türlü meze isteyin. Onlar ikram eder, buralardaki gibi 2 lira fazla alayım derdine girmezler. Açsanız girin bir dükkana yemeğini yedirirler kalacak yer ayarlarlar. Çay içmeden bırakmazlar. Hırslarınızdan arının ve tadını çıkarın. :)

Yorumlar

  1. Anadolu'nun her bir köşesi güzel de,
    Van sizinle güzel yiğidim,
    "Van sizlerle güzel..."
    -MSKonevî-

    YanıtlaSil

Yorum Gönder