BOSNA HERSEK - SARAY BOSNA (bosnia and herzegovina - Sarajevo)









Tarihi Latin köprüsü. 1.Dünya Savaşının başlama sebebi olan yer. Avusturya - Macaristan Dük'ü Franz Ferdinand'ın bir sırp vatandaşı tarafından öldürülmesi tam da bu köprü üzerinde gerçekleşiyor.

Yağmurlu bir havada yürüyerek geldiğim, Saray Bosna'nın tam giriş tabelasının yanından bu başkente bakıyorum.
5 milyon nüfuslu bir başkent. 
Elimde harita olsa da, içimden geldiği yere gitmeyi sevenlerdenim aslında. Bu şirin heykelle de bu sayede karşılaştık.
Zor ve acılı günler geçiren bu toprakların üstünde, bir çok bu şekilde düzenli parklar, bahçeler bulabilirsiniz. Şehrin modernliği, 1992'den bu yana bu kadar kısa sürede toparlanması bizler için gerçekten sevindirici.
https://www.youtube.com/watch?v=jLtaJdnTF10
Kapısında ''Türk Çayı''  yazısını görünce girdik. oldukça otantik bir mekan. Sahibiyle de hoş bir söyleşimiz oldu. Ve burada çalan müzikler harika. ''DOLAPDERE BİG BANG'' grubun adı.
https://www.youtube.com/watch?v=jLtaJdnTF10
Bu sefer de böyle bir şeyle karşılaştım. ben beceremedim ama sanırım buradaki bütün aletlerle müzik ritimleri oluşturabiliyorsunuz.
Yağmur bu şehre çok yakışıyor.
Viljacka nehri şehri daha da güzel kılıyor. Sağ tarafta gördüğünüz gotik mimari yapıya sahip bina bir üniversite. Bu ülkede üniversitelere girmek, okumak istediğiniz bölüme girmek sınavsız. yani sizin tercihlerinize ve istediğiniz kadar okumak size bağlı.
Nasıl ses çıkarıyor bu beceremedim.


Şehirde birçok kilise'ye ve camii'ye rastlamak mümkün. Dinlerin, dillerin bir arada olduğu bu şehir yaşanası bir yer izlenimi verdi bana.

Şehirde birçok yerde ''DON'T FORGET'' yazısı ile karşılaşabilirsiniz. 1993 Srebrenitsa katliamını unutmamak sanırım hepimiz için geçerli.

Cadde'de yürürken ilk karşımıza gelen dikkat çeken şey sönmeyen ateş ve Anıtı.  Tito'nun sönmeyen ateşi olarak adlandırılıyor. 
Bu şehirden ayrılırken unutamadığım şeyler var elbette. dinlerin bir arada saygı çerçevesinde yaşaması, daha acılarının taze olduğu fakat bunun üstesinden gelen güçlü insanların olduğu, ezan sesleri, çan sesleri, barlar, bakır çarşıları, Osmanlı'dan izler... kısacası bu şehir bir harikaydı.

Yorumlar